top of page
Zoeken

Emotie regulatie

Wat verwachten we soms toch ook veel van onszelf en van elkaar...

Alsof we allemaal experts zijn in het weten hoe het zou moeten, maar toch nog zo groen en onwetend als het gaat om daadwerkelijk uitvoeren.

Niet zo gek eigenlijk.

In onze maatschappij is er vooral ruimte voor alles wat fijn voelt, waar we gezamenlijk last van hebben en over kunnen klagen en gezamenlijk leed. Heel fijn natuurlijk, maar wat gebeurd er dan met de overige situaties waarin emoties de overhand kunnen krijgen en bij gebrek aan goede regulatie zelfs een bepalende rol gaat spelen hoe je vanaf dat moment de wereld beleeft?


Troost kan een mooi gebaar zijn. Helaas gebruiken we dit vaak naar elkaar toe om de emotionele reactie te verminderen of het liefst te doen stoppen:

- je hoeft niet te huilen

- niet boos zijn, het komt allemaal wel goed

- stil maar

- het valt toch allemaal wel mee

Wellicht herken je je zelf hierin of herken je jouw ouders hierin. Allemaal goed bedoelt, maar niet heel functioneel om te leren omgaan met je emoties.

Emoties vinden we maar lastig en de meeste stoppen we het liefste ver weg. Uitspraken zoals

"Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg"
"Overdrijven is ook een vak"

Zorgen voor dat je steeds minder van jezelf gaat laten zien, jezelf steeds iets kleiner maakt en voor je het weet je je eigen gevoelens van tafel veegt met dezelfde kreten en overtuigingen. Net zolang tot je er echt last van gaat krijgen en je beseft dat je het zo niet meer wilt.

Gelukkig kan dit ook echt anders!! Leren om je emoties toe te laten, te voelen en in beweging te zetten kun je op ieder moment mee beginnen.Liefs KarenLiefs KareLiefs KarLiefs KaLiefs KLiefs LiefsLiefLieLiLiets iefs iefsiefieiLiefs Liefs Karen

36 weergaven0 opmerkingen